Alles over de compositie
Al heel wat jaren geleden ontstond de idee bij de organist, pianist en componist Johan van Broekhoven (zie verder http://www.johanvanbroekhoven.nl) om een grote koorcompositie te maken waarin de geschiedenis wordt bezongen van het volk Israël ten tijde van zijn gevangenschap in Egypte tot aan de bevrijding en tocht door de Rode Zee. Voor vele componisten die koorwerken maken, is het verkrijgen van nieuwe teksten vaak een groot probleem. Al een aantal keer heeft Kees Kuijper, dichter uit Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee de teksten geschreven voor composities van de hand van Johan. Zo ook de teksten voor deze grote compositie voor groot koor, kamerkoor, orgel, piano, pauken, en 6 zangsolisten.
Eerste kwartaal 2019 schreef Kees Kuijper de teksten voor deze compositie, waarmee Johan rond diezelfde tijd mee aan de slag ging. Een proces dat zich kenmerkt door het lezen van de teksten, het laten bezinken en rijpen en voorzichtige eerste stappen naar toonzetten, het vinden van toonsoorten, maatsoorten, enz. Een proces dat soms heel voorspoedig verloopt, maar ook perioden kent waarin er even niets gebeurt.
Uiteindelijk zijn de 18 delen gecomponeerd die samen de compositie vormen met de titel 'Laat mijn volk gaan'.
Van een majestueuze opening die de vestiging van het volk Israël bezingt tot een ballad tussen Miriam en de prinses bij het rieten mandje met Mozes, spitsige recitatieven van de Farao, de 10 plagen, de confrontatie van Mozes en Aaron met de Farao, tot een intens gebed van Mozes en een groots slot van deze compositie, het vormt met alle delen een boeiend verhaal op muziek.
De muziek staat in dienst van de tekst, zo vindt de componist. En zo is hij er ook mee aan de slag gegaan. Telkens zoekend naar de balans tussen muziek en tekst die versterkend werkt.
Onderstaand van drie delen uit de compositie telkens de eerste pagina. De totale partituur beslaat ongeveer 100 pagina's aan muziek.
(voorkant Partituur)
Deel 1 begint met een intro door het orgel. Later zullen daar de pauken en groot koor, kamerkoor en solist bijkomen.
(Ga verder naar beneden om nog meer voorbeeldpagina's te zien)
Een voorbeeldpagina van deel 3, het gebed om verlossing door het volk Israël.
(Ga verder naar beneden om nog meer voorbeeldpagina's te zien)
Tot slot een voorbeeld van de het openingscouplet van deel 13, de aankondiging van de bevrijding uit de slavernij waarbij de begeleiding ook hier wordt verzorgd door orgel met pauken.